Perjanjian Tordesillas yang Membelah Dunia

Patut la orang Brazil cakap Bahasa Portugis.

Kenapa Tanah Adat Perpatih Turun kepada Perempuan?

Baru tau konsep dia macam wakaf rupanya.

Srivijaya: Kerajaan Maritim Agung

Dari Palembang sampai ke Champa semua dia sapu.

Khalid Al-Walid: Genius Strategi Perang

Kalau nampak Khalid dekat the other side tu, u-turn je la.

Şanlıurfa: Tempat Nabi Ibrahim Dibakar Namrud

Spoiler alert: Tak terbakar.

Burung Hud-Hud dan Nabi Sulaiman

Lihat dunia dari mata burung, Atau lihat dari dalam tempurung, Mana satu yang kau pilih?

Ahmad Ammar: Diam-Diam Ubi

Jenis buat kerja senyap. Bila dah tak ada baru orang perasan.

Riwayat Hidup Saidatina ‘Aisyah

Ibu kepada seluruh orang beriman.

Riwayat Hidup Jalaluddin Rumi

Ini rupanya asal-usul menari tarekat pusing-pusing tu.

Sejarah Penurunan Al-Quran

Banyak peringkat ni nak turun, takkan kumpul habuk je bila sampai rumah.

3 Teori Asal Usul Bangsa Melayu (Perspektif Barat)

Baru tahu ada teori kata Atlantis tu sebenarnya dulu serumpun dengan kita. Hm tak apa lah…

Sejarah Industri Nasyid Malaysia

Rindunya dengan scene nasyid dulu-dulu.