Zaman Bilakah Muslim Pernah Menjadi Penduduk Majoriti Dunia?

Dan dijangka akan menjadi agama terbesar sekali lagi pada tahun 2070.

LiDAR: Macam Radar Tapi Guna Cahaya

Rupanya banyak autonomous car yang pakai LiDAR kecuali Tesla (padahal ni brand yang paling famous 😂)

Peta Dunia Sebenarnya Tidak Tepat

Saiz negara yang kita tengok dekat Google Map pun tidak tepat.

Betul Ke Pertukaran Magnet Bumi Penyebab Kiamat?


Aduh so kena scam la dengan mamat hari tu?

“Alah Tu Teori Je Bukan Betul Pun”

Hm kalau tak belajar falsafah dengan worldview, tak sure la boleh faham ke tak.

4 Jenis 3D Printer

Ingatkan ada satu jenis tu je yang keluarkan plastik dari atas layer by layer.

Apakah Tugas Ahli Akademik?

Ingat senang ke nak jadi tenaga pengajar? Kerja-kerja admin pun diorang kena buat tau.

Asal Usul Kertas & Buku

Boleh tahan perit jugalah orang dulu-dulu nak tulis buku masa tak ada mesin cetak.

Ranking Universiti

Korang rasa ranking universiti penting tak? Ke tak penting pun asalkan graduan dapat kerja lepas grad?

Sejarah Kopi, Teh dan Gula

Ada kaitan rupanya sejarah ketiga-tiga elemen penting minuman ni.

Apakah Bukti Kewujudan Tuhan?

Apakah hujah terbaik yang korang pernah dengar tentang kewujudan atau ketidakwujudan Tuhan?

Cara Buat Kajian Akademik

Tips berguna untuk orang-orang yang baru nak mula atau sedang buat academic research.